Miten treenata kuin Gladiaattori

Antiikin aikaan tarinoita sankareista käytettiin inspiroimaan nuorisoa kohti suuruutta. Tarinamme kertoo Milosta, aikakautensa suurimmasta painijasta.

Milo oli niin vahva, että olympialaisten voiton jälkeen hän kantoi itsensä kokoisen pronssipatsaan Olympian sankareiden kujalle.

Aivan kuten nykyajankin olympialaisissa, urheilijat käyttivät paljon aikaa treenaamiseen voittaakseen omat ottelunsa, sekä kuolemattomuuden; tarinoita uroteoista kerrotaan edelleen.

Milo on tällainen lengendaarinen urheilija; tarinat hänen itsekurista ja treeneistä ovat legendaarisia.

Hän oli kotoisin Croton kaupungista Magna Graeciasta (nykyään Etelä-Italiaa) ja hän oli kuusinkertainen Olympia-mestari. Hän voitti myös monia muita kilpailuja Pythianiassa, Nemeanissa ja Isthmianin Peleissä.

Yksi nykypäivän treenauksen käytäntö, jota myös Milo käytti, oli progressiivinen kuormitus jossa nostat painavampia ja painavampia painoja kehittyessäsi. Kerrotaan, että eräänä päivänä hän näki pienen vastasyntyneen sonnin, nosti sen olkapäälleen ja käveli sen kanssa ympäriinsä. Hän sai siitä niin hyvää treeniä, että päätti tehdä saman joka päivä.

Kun sonni kasvoi ajan mittaan, Milokin kasvoi.

Antiikin sankarit - Gladiaattorit

Unohda Spartacus kaikkien aikojen suurimpana gladiaattorina. Hän on kuuluisampi kapinan johtamisesta, kuin areenan saavutuksista.

Muista tämä nimi: Spiculus.

Spiculus oli entisaikain Mike Tyson, sukupolvensa suurin taistelija. Miehet treenasivat voidakseen näyttää ja taistella kuin hän ja naiset heittäytyivät hänen jalkoihinsa.

Spiculus treenasi Tetrad-järjestelmällä. Tämä jakoi treenin 4-jakoiseksi, jossa joka treeni keskittyi erilaiseen treenaamiseen.

Päivä 1 oli valmistelua ja lyhyitä, korkean intensiteetin harjoituksia, jotka valmistivat urheilijoita seuraavan päivän treeniin.

Päivä 2 oli tappo-päivä. Se sisälsi pitkiä, rasittavia harjoituksia ja testasi urheilijan koko potentiaalia. Urheilijan täytyi antaa itsestään 110 % tämän päivän aikana.

Päivä 3 oli lepopäivä. Urheilijat joko lepäävät tai tekevät todella kevyitä harjoituksia. Jo antiikin aikana tiedettiin, että lepo on tärkeää palautumisen kannalta ja tämä periaate lisättiin heidän treeniohjelmaansa.

Päivä 4 oli lepopäivän jälkeen ja se sisälsi keskiraskaita harjoituksia. Päivän 4 jälkeen sykli aloitettiin alusta.

Eri gladiaattorikoulut käyttivät eri järjestelmiä, mutta Tetradin Järjestelmä oli yksi sen ajan suosituimmista järjestelmistä.

Galen, antiikin Rooman lääkäri työskenteli gladiaattorikoulussa. Kun hän oli hoitanut valtavasti gladiaattorien vammoja, hän kehitti useita periaatteita treenaukseen.

Kolme tärkeintä olivat:

1. Vaihtele intensiteettiä.

Tee kunnollinen lämmittely ja nosta treeniesi intensiteettiä asteittain. Galen opetti gladiaattoreille, että treenejä ei saa koskaan aloittaa täydellä teholla.

2. Jäähdyttely on tärkeää.

Tämä periaate stressasi monia antiikin lääkäreitä. Estääkseen vammat, keho tulee jäähdyttää kunnolla intensiivisen ponnistelun jälkeen. Hippocrates, antiikin Kreikan lääkäri, suositteli, että kaikkien tulisi kävellä heti hitaasti treenien jälkeen.

3. Kehon tulee antaa levätä ja palautua.

Lepo oli todella tärkeää gladiaattoreille. Edistääkseen palautumista, monissa gladiaattorikouluissa oli kylpylät. Kuten nykypäivänkin urheilijat yrittävät päästä eroon kaikesta kerääntyneestä maitohaposta, gladiaattorit kylpivät kuumissa ja kylmissä altaissa tuodakseen helpotusta väsyneelle keholle.

Asenne on Kaikki Kaikessa

Seneca vertaili gladiaattorien ja stoalaisten elämää; stoalainen filosofia oli uskomattoman suosittua antiikin maailmassa ja se auttoi monia, kuten gladiaattoreita, selviämään arkipäivän stressistä.

Marcus Aurelius (jonka saatat muistaa Gladiaattoreista) oli stoalainen filosofi, joka piti päiväkirjaa pitääkseen itsensä maan tasalla. Se julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen ja se antaa ohjeita, miten eletään hyvä elämä ja pysytään täysjärkisenä kaaoksen maailmassa.

Yksi stoalaisuuden tärkeimmistä periaatteista on keskittyä asioihin, joita voit hallita ja unohtaa loput.

Voit hallita jonkin verran joitain asioita ja et lainkaan toisia asioita. Voit hallita, mitä syöt, tai astutko areenalle kasvot edellä, mutta et voi hallita säätä.

Älä tuhlaa aikaa valittaen asioista, jotka eivät ole hallinnassasi, vaan keskitä henkinen energiasi yritykseen parantaa asioita, joita voit hallita.

Tärkeä stoalaisuuden näkökulma on oppia hyväksymään asiat, jotka ovat väistämättömiä. Tulet kasvamaan liian vanhaksi. Tulet kuolemaan; se on väistämätöntä. Stoalaisuus auttoi ihmisiä hyväksymään sen.

Mieli ja Keho

Gladiaattori ei tule koskaan areenalle valmiina taisteluun tietämättä, että hän voi kuolla sinä päivänä. Se oli hyväksyttävä tosiasia.

Terveen ajattelutavan rakentaminen oli tärkeää antiikin gladiaattoreille. Elämässä on riskejä ja väistämättömyyksiä, joita et voi paeta. Kuten gladiaattorit, sinunkin tulee oppia hyväksymään ne, eikä antaa negatiivisuuden vaikuttaa elämääsi.

Kommentit

Kommentoi tekstiä: