Ylikunto Oireet: 3 Tapaa Mitata.
Koko ”ylikunnon” aihe on täynnä myyttejä ja väärinkäsityksiä kehonrakennuspiireissä.
Yhden ääripään "fitness-gurut" uskovat, että käytännössä kaikki kovaa treenaavat ovat ylikunnossa, kun taas toisen ääripään edustajat väittävät että normi treenaajan on mahdotonta hankkiutua ylikuntoon. On selvää, että totuus on jossain näiden kahden ääripään välissä.
Tässä muutama vinkki, joiden avulla voit päätellä, oletko oikeasti ylikunnossa.
1. Voiman kehityksen edistyminen
Kehittyykö voimatasosi harjoittelun ansiosta? Sinun tulee pyrkiä jatkuvasti parantamaan voimatasoasi joko lisäämällä sarjojen määrää, toistojen määrää tai käytettävää painoa.
Tätä kutsutaan ”progressiiviseksi kuormitukseksi”. Sitä ei tietenkään tapahdu jokaisessa harjoituksessa jokaisella treenikerralla, mutta sinun tulisi nähdä edistystä voimassasi viikkojen edetessä - etenkin jos olet seurannut harjoituksiasi kirjaamalla niitä ylös.
Suurissa liikkeissä kuten penkkipunnerruksessa, kyykyissä, maastavedossa, soudussa, jalkaprässissä jne., pitäisi olla melko helppoa saada 2,5 kilon lisäyksiä painoissa säännöllisesti. Pienemmissä eristävissä liikkeissä kuten hauiskäännössä, vipunostossa jne., edistys tapahtuu hitaammin. Lisäksi on SUURI ero edetessä 25 kilon kyykystä 100 kilon kyykkyyn verrattuna edetessä 2,5 kilon käsipainoista 10 kilon painoihin.
Joten tee nyt pieni itsearviointi…
Ovatko voimatasosi edistyneet vakaasti viimeisten viikkojen aikana? Oletko tehnyt uusia omia ennätyksiä (paino tai toisto) liikkeissä? Jos olet, sitten EI OLE mahdollista, että olisit ylikunnossa.
Kuitenkin, jos nostat samoja painoja kuukaudesta toiseen, tai olet jopa pienentänyt joitain painoja joissain liikkeissä, voit hyvin olla ylikunnossa.
Voimatasojen kasvu on yksi helpoimmista mittareista merkkinä kehityksestäsi harjoituksissa. Ja jos et kehity, älä jää junnaamaan samoihin treeneihin, vaan siirry taaksepäin pienempiin painoihin ja hae vauhtia kasvulle sieltä. Se on niin yksinkertaista.
2. Muutokset kehonpainossa
Toinen mittaustapa on seurata kehonpainosi muutoksia. Selittämättömät muutokset painossa voivat olla merkki ylikunnosta.
Esimerkiksi jos treenaat kasvattaaksesi lihasmassaa: bulkkaat ja käyt kuntosalilla säännöllisesti, mutta huomaat, että painosi laskee kun sen pitäisi nousta, voit hyvin olla ylikunnossa.
Jos taas treenaat painonpudotuksen vuoksi ja noudatat tiukkaa ruokavaliota, teet säännöllisesti cardiota ja käyt kuntosalilla säännöllisesti, mutta et edelleenkään pudota yhtään painoa tai jopa saat lisää painoa, voit olla ylikunnossa.
Kehoasi pitää siis houkutella edistymään - et voi pakottaa sitä. Kun yrität pakottaa kehoasi muuttumaan, se voi joskus kostautua ja lopputulos on päinvastainen, kuin mitä tavoittelit.
Hyvä esimerkki tästä ovat ylipainoiset, jotka yrittävät laihduttaa ilman tarkkaa ohjetta. Oletko koskaan tuntenut ketään, joka on näännyttänyt itseään ruokavaliolla tai jopa vähentänyt syömistä vain yhteen ateriaan päivässä pudottaakseen painoa?
Se mitä yleensä tapahtuu on, että aliravittuna heidän kehonsa takertuu säilyttämään kehon rasvan polttoaineeksi, samalla polttaen tärkeitä lihaskudoksia hidastaakseen aineenvaihduntaa. Kroppa tekee siis täysin päinvastoin, kuin mitä painonpudottaja yrittää saavuttaa. Tosiasiassa rasvaprosentti voi siis kasvaa tässä vähäisten kalorien tilassa.
Lopuksi: sinun ei tarvitse pakottaa tai kiduttaa itseäsi. Sinun tulee olla vain pitkäjänteinen perusteiden kanssa pitkässä juoksussa saadaksesi haluamiasi tuloksia.
3. Energia & Motivaatio
Ensimmäiset 2 ohjetta ovat konkreettisia ja mitattavia. Ne ovat todellisia lukuja, joita kuka tahansa voi seurata ja välittömästi nähdä, onko niissä tapahtunut muutoksia. Mutta tämä 3. ohje on subjektiivisempi ja sinun tulee olla erityisen varovainen seuratessasi subjektiivisia asioita, koska inhimilliset virheet ja kokemattomuus voivat sekoittaa asioita todella.
Jos olet treenannut kovaa viikkojen tai kuukausien ajan ja yhtäkkiä huomaat, että voimasi, energiasi ja motivaatiosi alkaa laskea, se on hyvin todennäköisesti merkki ylikunnosta - se on kehosi tapa kertoa, että tarvitset lepoa.
Ongelma on, että vähemmän kokeneet fitness-harrastajat, jotka kärsivät usein laiskuuden aiheuttamasta motivaatiopulasta, käyttävät ”ylikuntoa” tekosyynä. Tämä voi aiheuttaa treenaamisen loppumisen, kun tosiasiassa heidän tulisi toimia päinvastoin ja potkia itseään persuksille ja treenata vielä kovempaa.
Kehonrakennuksen aloittelijoiden olisi parasta keskittyä pääasiassa konkreettisiin ja mitattaviin asioihin määritellessään, toimivatko he oikein treeneissään ja välttäessään ylikuntoa. Mutta kun kehityt treenauksessa ja opit tuntemaan kehosi, se mitä ”tunnet”, tulee olemaan myös tarkka ja luotettava mittari.
Kommentit
Heino lisä tälläinen blogiteksti! Pitääpä tarkastaa myös aiemmat, koska itseltä mennyt ohi täysin moisten lisääminen! Tulee kuitenkin ajoittain näitä Googleteltua!!! Nyt salille!