Arnold Golden Six 2019: Lihasmassaa 6 viikon ohjelmalla

Arnold Golden Six 2019: Lihasmassaa 6 viikon ohjelmalla

Vuosi sitten Gorillan blogissa kasvatimme lisää voimaa hyvin minimalistisella ohjelmalla, jossa keskityttiin perusliikkeissä kehittymiseen. Jatketaan samalla periaatteella, mutta keskitytään tällä kertaa lihasmassan lisäykseen. Voima- ja lihasmassajaksojen vuorottelu tuo sopivaa ärsykkeenvaihtelua harjoitteluun, ja pitää varmemmin kehityskäyrän noususuuntaisena, kuin saman toistoalueen tahkoaminen kuukaudesta toiseen.

Iso-Arskan jalanjäljissä

Arnold Schwarzeneggerin Golden Six eli kultainen kuusikko lienee yksi maailman tunnetuimmista harjoitusohjelmista, jos sitä sellaiseksi haluaa kutsua. Ohjelmasta nimittäin puuttuu suunniteltu progressiomalli, vaikka ohjeena onkin lisätä painoja aina, kun sarjat käyvät helpoiksi. Liikkeidensä puolesta ohjelma sopii niin perustekniikoiden kehittäjäksi aloittelijalle kuin virkistäväksi vaihteluksi kokeneemmallekin nostajalle. Ohjelma on tarkoitettu tehtäväksi kolmesti viikossa ei-peräkkäisinä päivinä, ja Arnoldin valitsemat liikkeet ja sarjat ovat:

 • Takakyykky 4 x 10 (sarjatauko 2 min)
 • Penkkipunnerrus 3 x 10 (sarjatauko 2 min)
 • Leuanveto 3 x max (sarjatauko 2 min)
 • Pystypunnerrus niskan takaa 4 x 10 (sarjatauko 2 min)
 • Hauiskääntö tangolla 3 x 10 (sarjatauko 1,5 min)
 • Istumaannousu 3 x max (sarjatauko 1 min)

Alkuperäisessä ohjelmassa sarjoja on viikkotasolle reilusti jo heti alusta lähtien, ja monella tie nousee pystyyn liian aikaisin. Pienellä muokkauksella ohjelmaan voidaan kuitenkin rakentaa selkeä volyymiprogressio, joka mahdollistaa pelkällä kaurapuurollakin käyvän treenaajan palautumisen harjoituksista. Seuraavassa muokkaamaani kuuden viikon harjoitussykli, jonka harjoituspäivät ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai.

VIIKKO 1: Kevyt

Kaikkien liikkeiden työsarjat MA, KE, PE 2 x 10.

VIIKKO 2: Keskiraskas

Takakyykky, penkkipunnerrus, leuanveto MA & PE 3 x 10, KE 2 x 10.

Pystypunnerrus, hauiskääntö, istumaannousu MA & PE 2 x 10, KE 3 x 10.

VIIKKO 3: Raskas

Takakyykky, penkkipunnerrus, leuanveto MA, KE, PE 3 x 10

Pystypunnerrus, hauiskääntö, istumaannousu MA & PE 3 x 10, KE 2 x 10.

VIIKKO 4: Kevyt

MA & PE kaikki työsarjat 2 x 10.

KE kaikki työsarjat 3 x 10.

VIIKKO 5: Keskiraskas

Takakyykky, penkkipunnerrus, leuanveto MA & PE 3 x 10, KE 4 x 10.

Pystypunnerrus, hauiskääntö, istumaannousu MA & PE 3 x 10, KE 2 x 10.

VIIKKO 6: Raskas

Takakyykky, penkkipunnerrus, leuanveto MA & PE 4 x 10, KE 3 x 10.

Pystypunnerrus, hauiskääntö, istumaannousu MA, KE, PE 3 x 10.

 

Muokkaa itsellesi sopivaksi

Muistan 10-15 vuotta taaksepäin, kun internetin keskustelupalstoilla tunnettujen ohjelmien muokkausta pidettiin pyhäinhäväistyksenä ja alkuperäisen idean pilaajana. Nykyisin valmentajan näkökulmasta katsottuna olisi älytön ajatus ottaa valmis ohjelma ja tarjota sitä kaikkien tilanteeseen sopivaksi. Niinpä sinunkin kannattaa rohkeasti tehdä ohjelmaan tarvittavat yksilölliset muutokset. Voit esimerkiksi aivan hyvin vaihtaa niskantakaapunnerruksen tavalliseksi pystypunnerrukseksi tai tehdä leuanvedot ylätaljassa tai kuminauha-avusteisina. Myös istumaannousujen tilalle voit vaihtaa omaan tilanteeseesi sopivamman vatsalihasliikkeen, esimerkiksi vartalon kierron taljassa tai palloff press-liikkeen.

 

Varmista palautuminen

Lihasmassan kasvatus vaatii etenkin kokeneemmalla harjoittelijalla positiivisen energiatasapainon, toisin sanoen ruokaa on syötävä hieman yli kulutuksen. Sitäkin tärkeämpää on varmistaa riittävä yöuni. Ja jos oikeasti haluaa tuloksia, niin nämä asiat tulee huomioida seitsemänä päivänä viikossa, ei vain treenipäivinä. Jos elämäntilanne on kovin stressaava, niin hetki ei ole oikea lihasmassan tai voimatasojen kasvatukseen. Mutta jos otat haasteen vastaan, niin kommentoi ihmeessä alle, miten treenit etenevät!

Puhtia pimeneviin iltoihin Iso-Arskan jalanjäljissä,

Terveisin Aki

 

Kirjoittaja Aki Laitinen on urheilufysioterapeutti ja suorituskykyvalmentaja. Akin lähivalmennukseen pääset Lahdessa ja etävalmennukseen koko Suomessa. Lisätietoja löydät www.1stperformance.fi. Parhaat treenivinkit myös Facebookissa ja Instagramissa.

 

 

7 Kommenttia

  • Avatar
   Ponkala Jarno
   Oct 19, 2018

   Tehnyt useesti tuota Arskan reeniä ja tän tapainen reeni ottaa mulla hyvin vastaan , nytkin reenaan koko ropan 3*viikkoon jaon ollessa kehonpaino / kuula . Nyt on lähinnä peruskunto kausi syksyn sairastelun ja vamman vuoksi Nyt Tammikuussa otan puntin taas mukaan ja jako on sitten puntti/kuula/oma keho ja juuri tuo Arskan reeni, tuli kuin tilauksesta

  • Avatar
   ML
   Oct 19, 2018

   Tehnyt alkuperäistä ja modattua 1-jakoista 6-kuusikkoa jo monta vuotta johtuen muista urheilulajeista.Ohjelma on rankka ja kuluttava sen alkuperäisessä muodossa. Tehnyt silsi sitä myös 5 toiston sarjoissa, ilman raastavan rajattua palautumisaikaa, liikkeitä vaihdellen (esim penkki/vinopenkki/kp-penkki).Suosittelen kokeilemaan Arskan ohjelmaa! Tosissaan toteutettuna se on todella hyvä kroppaa kehittävä ohjelma.

   • Avatar
    Arnold
    Oct 20, 2018

    Eli et tee kyseistä ohjelmaa siis lainkaan.

  • Avatar
   Apina
   Oct 24, 2018

   Kuka oikeesti tekee pystypunnerusta NISKAN taakse enää 2018?!?!? Tää on paras tapa tuhota olkapäät!

   • Avatar
    Masa
    Oct 26, 2018

    Joo ei kannata tehdä - eikä myöskään penkkipunnerrusta jos haluaa pitää olkapäät kunnossa. Yllättävä suositus fysioterapeutilta.

  • Avatar
   Arskan kutonen 2019
   Jul 9, 2019

   Toki turvallisempaa on tehdä pystäri edestä eikä takaata. Kyllä se Arska tiesi mitä teki tätä suunnitellessa!Suosittelen lämpimästi! 2 vkoa jäljellä ja 3 kk tulee täyteen.2 kk jälkeen minun piti päivittää boxerit ja t-paidat kun en enää niihin mahtunut.

Kommentoi tekstiä

Nimi: *
E-mail: * (ei julkaista)
Kommenttisi: *
Kirjoita varmenne