5 syytä miksi sinunkin tulisi joogata + Joogatreeni 2022!

Joogatreeni

Mitä on jooga?

Jooga on länsimainen nimitys ryhmälle erilaisia fyysisiä ja henkisiä liikkeitä ja harjotteita eli asanoita. Asanat juontavat juurensa Intiaan ja niillä oli alunperin uskonnollinen merkitys, joka tosin on viime vuosikymmenien aikana tippunut pois.  Nykyisin joogalla tarkoitetaan nimenomaan tietynlaista venyttelyä, johon yhdistetään hengitysharjoituksia. Jooga on yleistynyt, mutta on kuitenkin jäänyt monien ihmisten harrastusaktiviteettin ulkopuolelle ja lajia ei kovin hyvin tunneta kuin yleisellä tasolla. Tässä listaamme viisi syytä miksi sinunkin tulisi joogata ja ehdotamme muutamia liikkeitä, joiden avulla pääset mukaan!

Ei ole olemassa vain yhdenlaista oikeaa joogaa, vaan nykyään joogaan voi ottaa myös mukaan vaikka käsipainot, joten voit rakentaa joogasessiosi juuri sellaiseksi kuin haluat.

1. Parempi tasapaino ja venyvyys

Jooga yhdistetään usein hallintaan: kehonhallintaan, hengityksensä hallintaan, itsensä hallintaan ja ennen kaikkea tasapainon hallintaan. Koska jooga on enemmänkin kuin pelkkää venyttelyä ja verryttelyä ja yhdessä asennossa pysytään tavallisesti kauemmin, tasapaino pääsee kehittymään eri tavalla kuin esimerkiksi nopeatempoisessa jumpassa.

2. Hiljentyminen, rentoutuminen, tietoisuus ja mindfulness

Joogan tärkein tehtävä on kehittää harjoittajansa tietoisuuden laatua. Joogaharjoituksia eli asanoita tehdessä pyritään tyynnyttämään mielen harhaileva liike liikaa sitä pakottamatta, jolloin mieli tyyntyy ja aistit asettuvat lepotilaan. Joogan avulla voit yrittää unohtaa päivän huolet. Jos elämäsi tuntuu usein kulkevan autopilotilla ja ote nykyhetkeen puuttuu, uuden kokeilu ja joogan aloittaminen rikkoo rutiinia ja liikkeiden haasteellisuus tuo sinut nykyhetkeen.

3. Lisääntynyt verenkierto vapauttaa jumit

Koska jooga on liikuntaa, joka herättää kehosi eri tavoin kuin tavallinen treeni, myös verenkierto on erilaista. Jooga on yksi keino avata kehon jumit ja näin saada veri kiertämään juuri sinne missä verenkiertoa tarvitaan.

4. Hengitys

Jos esimerkiksi treenatessa et ole koskaan hallinnut tai edes kiinnittänyt huomiota hengittämiseen, joogassa siihen tulee väkisinkin keskityttyä enemmän. Hengitykseensä keskittymällä on mahdollista tuntea olevansa paremmin läsnä, tässä ja nyt. Vaikka aluksi tuntuisi, että joogatreeni on vain yhtä puuskutusta, jo muutaman treenikerran jälkeen voit huomata hengityksesi rauhoittuvan ja keuhkojesi ottavan enemmän irti yhdestä hengityskerrasta tehokkaammin kuin aikaisemmin.

5. Lisääntynyt tyytyväisyys

Useille liikkuminen on elämäntapa, ja tutkitusti liikkuminen vapauttaa iloisuuteen ja tyytyväisyyteen vaikuttavia hormoneja. Aina kuntosalille ei ehdi  ja tanssikurssillekaan ei ole aikaa, mutta jo lyhyellä joogasessiolla kotona voit saada tarpeeksi liikettä ja samanaikaista rentoutumista. Hyötyä voit saada harjoituksen vapauttavista tyytyväisyyden tunnetta lisäävistä hormoneista.

Mahdolliset treenitarvikkeet:

Joogamatto tai jumppamatto ei ole pakollinen, mutta suosittelemme sen omistamista, sillä se pehmentää mukavasti jalkapohjien alla ja pehmentää mahdollisia kaatumisia. Lisäksi hiukan uppoava pohja jalkojen alla voi parantaa tasapainoa.

Aerobic-käsipainot ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka kokevat, että joogassa varsinkin käsinostoihin olisi kiva saada lisää painoa.

Tutustu myös muihin joogatarvikkeisiimme!

Joogatreeni:

Asetu selinmakuulle ojentaen selkää ja niskaa. Aseta kädet pallean seudulle ja keskity aivan hetkiseksi aistimaan ja kuuntelemaan omaa hengitystäsi sellaisenaan kuin se on siinä hetkessä luonnollisesti. Ojentaudu koko pituudeltasi ja aseta kätesi vartalon viereen ja vie ne sisäänhengityksellä pään taakse. Uloshengityksellä tuo kädet sivukautta takaisin vartalon viereen ja rentoudu. Toista muutamia kertoja, kunnes koet olevasi valmis seuraavaan liikkeeseen. Liikkeeseen on mahdollista ottaa mukaan aerobic-käsipainot.

Pysy yhä selinmakuulla ja vedä vasen jalka koukkuun, oikea jalka jää suoraksi. Sisäänhengityksellä vie molemmat kädet yläkautta pään taakse ja samaan aikaan nosta oikea suorana ollut jalka kohtisuoraan ylös pitäen jalka edelleen suorana. Uloshengityksellä palaa aloitusasentoon. Toista harjoitus peilaten, eli oikea jalka koukussa hengitä sisään kun viet kädet yläkautta pääsi taakse ja nosta vasen jalka suoraksi ilmaan ikään kuin kehosi muodostaisi 90 asteen kulman. Palaa lähtöasentoon uloshengityksellä. Käsinostoihin lisäpainoa kaipaaville aerobic-käsipainot on mahdollista ottaa mukaan myös tähänkin harjoitukseen.

Ota ryhdikäs seisoma-asento supistaen vatsalihaksia. Ojenna niskaa ja paina leukaa kohti kaulakuoppaa pitäen kuitenkin hartiat sekä käsivarret rentoina. Aseta kädet rintasi eteen kämmenpinnat vastakkain ikään kuin rukousasennossa. Sisäänhengityksellä vie kädet ylös kohti kattoa pitäen kämmenet edelleen kiinni toisissaan. Uloshengityksellä vie kädet sivukautta alas, kädet erillään.

Kobra-asento

Seuraava liike on hyväksi varsinkin selälle. Asetu päinmakuulle laittaen kädet vartalon viereen ja kääntäen varpaat ulospäin. Paina otsa kevyesti alustaa vasten. Aloita uloshengityksellä painaen lantiota alaspäin. Sisäänhengityksellä nosta pää ja ylävartalo ylös niin kutsuttuun kobra-asentoon samalla kurottaen käsiä kohti jalkoja. Pyri tekemään nosto vatsa- ja selkälihaksia käyttäen. Uloshengittäen laskeudu alas ja käännä pää toiselle poskelle. Toista useita kertoja, ja keskivartaloa ja selkää vahvistaaksesi voit myös jäädä kobra-asentoon hetkeksi muutaman hengenvedon ajaksi.

Kissaharjoitus

Seuraavaksi teemme kissaharjoituksen. Mene konttausasentoon ja aisti selkärankasi liike kun annat uloshengityksellä pakaroittesi painua alaspäin kohti kantapäitä. Sisäänhengityksellä palaa takaisin konttausasentoon ja uloshengityksellä anna selän kaareutua ylöspäin mahdollisimman korkealle ja pääsi valua alas. Seuraavalla sisäänhengityksellä anna selän painua kaarrelle alaspäin pään noustessa korkealle, eli pyri tekemään tätä aiempi liike päinvastoin, kaartaen selän kuin liukumäeksi. Tarkkaile harjoituksessa varsinkin lantiota ja selkää. Kun olet saanut liikkeen juonesta kiinni, anna jokaisen vaiheen lähteä liikkeelle aina lantiosta.

Kommentit

Kommentoi tekstiä: